illustratie

Hypotheek aanvullen als starter? Hier zijn drie mogelijkheden voor jou.

  • starter
  • tips
  • starterslening
  • familiehypotheek
  • schenking
Leestijd: 2 min.

Donderdag 9 maart 2023

De woningmarkt is wat afgekoeld, dat biedt vele kansen voor starters op de woningmarkt. Echter kan het realiseren van een hypotheek lastig zijn voor jou als starter. In deze blog lees je meer over de mogelijkheden die starters hebben bij het verwezenlijken van een financiering.

Familiehypotheek voor starters

Voor starters is het niet altijd simpel om een eerste woning te kunnen kopen. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat veel starters geen vast contract hebben of te weinig verdienen. Ook stelt de bank vaak strenge voorwaarden aan het uitgeven van een hypotheek. Een familie­hypotheek kan dan een uitkomst zijn. Dit is een vorm van lenen, maar dan in plaats van bij een geld­verstrekker, bij een familielid.

De familiehypotheek heeft eigenlijk dezelfde werking als een reguliere hypotheek. Net als bij andere hypotheek­vormen, stel je als starter een overeenkomst op waar beide partijen zich aan moeten houden. Hierin staat onder andere de rente en de aflossing die de starter moet betalen. Meer weten over de familie­hypotheken? Neem contact op met een van onze professionals.

Hypotheek aanvullen met de Starterslening

Voor de meeste starters ligt de prijs van een woning hoger dan zij maximaal kunnen lenen. Dan kan de Starterslening goed van pas komen. Dit is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koopwoning. Echter kan je als starter niet in elke gemeente de Starters­lening aanvragen. Er zijn ruim 250 gemeenten die de Starterslening aanbieden.

De Starterslening moet worden afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het combineren van de Starterslening met een familie­hypotheek is dus niet mogelijk. Kom jij in aanmerking voor de Starterslening? Of wil jij weten of de Starterslening binnen jouw gemeente geldig is? Neem contact op met een van onze professionals.

Schenking als aanvulling op de hypotheek

Een andere oplossing voor het aanvullen van je hypotheek is het gebruik maken van een schenking. Dit is een belastingvrij bedrag dat bijvoorbeeld een ouder of kennis mag aanreiken. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de schenking. Zo moet je om een schenking te kunnen ontvangen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Echter is de jubelton wel bijna drie keer minder geworden ten opzichte van het jaar ervoor. Zo mocht er in 2022 een bedrag van € 106.671,- geschonken worden. Op dit moment (2023) is dat een bedrag van€ 28.947,-. Het is misschien minder geworden, toch een manier voor het aanvullen van de hypotheek. Meer weten over de schenking? Neem contact op met een van onze professionals.

Ben jij ook een starter?

Heb jij nog vragen over deze blog of ben je van plan een (eerste) woning te kopen? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur weet ik niet alleen alles over hypotheken, maar ook over andere zaken die belangrijk zijn als je een huis wilt kopen. Bel of mail mij dan gerust! Fokkien de Groot,