illustratie

Verduurzaming steeds belangrijker in huizenmarkt

  • Verduurzamen
  • huizenmarkt
  • 2024
Leestijd: 1 min.

Woensdag 29 november 2023

Met de laatste verkiezingen achter de rug zien we het thema ineens weer dagelijks voorbijkomen: verduurzaming. Dat is natuurlijk een breed begrip en kan op mondiaal niveau worden uitgelegd met grootse maat­regelen die het klimaat ten goede komen. Maar ook op een kleiner niveau en dichter bij huis houdt het de gemoederen bezig. Met name voor huizen­bezitters en potentiele woningkopers/-verkopers is verduur­zaming een niet te passeren station.

Zowel op het gebied van de hypotheek als de woningwaarde is de mate van duurzaamheid (lees: energielabel) een belangrijke factor. En deze invloed zal in de toekomst alleen maar groter worden. Maar waar moeten we komende tijd nou een beetje rekening mee houden?

Nieuwe hypotheekregels 2024

Onlangs is bekend geworden dat een energielabel steeds meer concrete effecten heeft op o.a. de hypotheek. Vanaf 2024 stijgen de maximale leen­bedragen voor mensen die een woning kopen met energielabel B of hoger. Huizenkopers kunnen dus minder lenen voor een tochtig huis. Er komt echter wel meer ruimte om een dergelijke aangekochte woning te verduurzamen. Een woning met energielabel E, F of G biedt de mogelijkheid om bovenop de maximale hypotheek € 20.000,- extra te lenen, enkel te besteden aan verduurzamings­maatregelen. Verder biedt menig geld­verstrekker bij woningen met label B of hoger een rente­korting aan. Kortom: hoe gunstiger het label, hoe gunstiger de voorwaarden. Deze voordelen voor ‘groene’ woningbezitters komt voort uit Europese regelgeving. In het kort gezegd komt het er op neer dat hypotheek­verstrekkers zelf lenen bij de grotere geld­verstrekkers en over dat geleende geld betalen zij rente. Indien het geleende geld aantoonbaar ten behoeve van ‘duurzame’ hypotheken komt, dan is de rente lager. Dat voordeel wordt vervolgens doorberekend aan de consument.

Prijsverschil woningen

Deze spelregels voor hypotheken gaan ongetwijfeld zorgen voor een groter prijsverschil tussen energie­zuinige woningen en woningen die deze slag nog moeten maken. Woningen met een gunstig energie­label zullen in waarde stijgen, omdat mensen simpelweg de voorkeur geven aan een woning met energie­label A of B, dan woningen met een lager label. Deze stelling wordt bevestigd door een recent onderzoek van ING, waaruit naar voren kwam dat 86% van de woning­zoekers een energie­label van C of beter eist. Daarnaast wijst een onderzoek van Funda eveneens uit dat mensen het energie­label momenteel belangrijker vinden dan een jaar geleden. Als tegengeluid zouden we kunnen zeggen, dat door het huidige krappe aanbod deze wensen niet altijd realiseer­baar zijn en mensen misschien toch genoegen nemen met een huis met een lager energielabel.

Energielabel

Bij de verkoop van je woning en/of bij het afsluiten van een hypotheek speelt het energielabel dus een cruciale rol. Maar hoe werkt dan nou precies? Bij de verkoop van je woning is het reeds jaren verplicht om een energielabel aan te bieden aan de nieuwe eigenaar. Dat was in de beginfase vrij simpel en voordelig online te realiseren, maar vanaf begin 2021 dient een gecertificeerde inspecteur de situatie ter plaatse te beoordelen om tot afgifte van een officieel energielabel te komen. Hierdoor is de geloof­waardigheid van het label toegenomen, omdat de gedane isolatie- cq. verduurzamings­maatregelen aantoonbaar moeten zijn voor de inspecteur.

Meer weten?

Bovenstaande factoren zijn allemaal van belang bij eventuele plannen op het gebied van wonen. Of het nu gaat om het kopen van een woning, het verkopen van een woning, verbouwen en/of afsluiten van een (nieuwe) hypotheek. Verduurzaming speelt een steeds grotere rol. Ben jij benieuwd wat jouw huis in de huidige woningmarkt zal opbrengen? Neem dan gerust contact met ons op. En ben je nieuwsgierig naar de (wellicht) nieuwe hypotheek­mogelijkheden? Neem dan tevens gerust contact met ons op. Dan zorgen wij dat onze adviseurs van AdviesUnie je vrijblijvend bijpraten. Rene Smit,