illustratie

Hoge rentes maar toch voordelig wonen?

  • hypotheekrente
  • maandlasten
  • oversluiten
  • huis kopen
Leestijd: 2 min.

Dinsdag 11 juli 2023

Je hebt ongetwijfeld gehoord dat de hypotheek­rente de afgelopen tijd gestegen is. Dit kan voor onrust zorgen bij mensen die een huis willen kopen of hun hypotheek willen oversluiten. Maar wat betekent deze stijging eigenlijk voor de netto maand­lasten van een hypotheek? Zijn die nu veel hoger geworden?

Zijn de netto maandlasten veel hoger geworden?

Het antwoord is nee, dat hoeft niet het geval te zijn. De hypotheek­rente is inderdaad gestegen, maar dit betekent niet automatisch dat de netto maand­lasten van een hypotheek nu veel hoger uitvallen. Dit heeft te maken met een aantal factoren.

Een rekenvoorbeeld

Stel bijvoorbeeld dat je in 2022 een woning had gekocht voor € 300.000,- met een rente van 1,5%. In dat geval zou je maandelijks netto € 914,- aan hypotheek­lasten hebben gehad. Nu, in 2023, is de rente gestegen naar 4%. Maar alle woningen zijn nu fors in prijs gezakt. Dezelfde woning zou je nu kunnen kopen voor € 270.000,-. De netto hypotheek­lasten bij de huidige rente van 4% worden dan € 934,-.

In dit voorbeeld is ondanks de stijging van de hypotheek­rente gestegen van 1,5% naar 4%, is de stijging van de netto hypotheek­last slechts € 20,- per maand! Eigenlijk ben je veel voordeliger uit: je hebt namelijk ook € 30.000,- minder aan hypotheek­schuld!

Meer dan alleen rente

Het voorbeeld laat zien dat de stijging van de hypotheek­rente niet automatisch zorgt voor hogere netto maand­lasten van een hypotheek. De netto maand­lasten hangen niet alleen af van de rente, maar ook van de hoogte van je hypotheek, de rente die je betaalt, het deel wat je maandelijks van de fiscus aan renteaftrek terugkrijgt en de maandelijkse aflossingen op de hypotheek­som.

Nu toch kopen?

Het is daarom juist nu verstandig om een woning te kopen, en niet te wachten tot de hypotheek­rente weer gaat zakken. De woningmarkt is momenteel namelijk gunstig: er is meer aanbod en de prijzen zijn lager dan voorheen. Dit biedt meer kansen om een woning te kopen zonder dat je hoeft te concurreren met veel andere geïnteresseerden.

Laat je adviseren

Het is verstandig om je goed te laten adviseren door een hypotheek­adviseur. Bij AdviesUnie staan onze deskundige adviseurs klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Of je nu een huis wilt kopen, je hypotheek wilt oversluiten of gewoon een vraag hebt over je hypotheek, wij zijn er voor jou. Vraag daarom een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek aan. Mike Oosting,