illustratie

Welke verzekeringen zijn verplicht?

  • leven
  • verzekeringen
  • wonen
Leestijd: 1 min.

Donderdag 20 juli 2023

Verzekeringen beschermen je tegen de financiële gevolgen van vervelende gebeurtenissen. Sommige zijn verplicht, andere zijn de moeite van het overwegen waard. Maar er zijn ook verzekeringen waarvan je jezelf moet afvragen of je ze wel echt nodig hebt.

Om met de verplichte verzekeringen te beginnen: iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar, moet een zorgverzekering afsluiten. Heb je een auto, een motor, een scooter of een brommer? Dan ben je verplicht om die te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.

Woonverzekeringen

Als je een koophuis wilt financieren met een hypotheek, zal de bank van je eisen dat je ook een opstalverzekering afsluit. Deze wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Andere woonverzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel raadzaam.

Dat geldt bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering. Want wat als je huis afbrandt? Dan ga je al snel voor tienduizenden euro's het schip in als je huisraad niet is verzekerd. Aandachtspunten bij een inboedelverzekering zijn onder andere de nieuwwaardedekking en de buitenhuisdekking.

Wettelijke aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheids­verzekering is eveneens het overwegen meer dan waard. Die kost je per maand maar een paar euro en dekt in principe alle schades aan andere mensen en hun bezittingen waarvoor jij volgens de wet aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan glasschade na een 'voetbalongelukje'. Maar ook aan waterschade bij de buren omdat er in jouw huis een leiding is gesprongen.

Pakketverzekering

Je kunt je verzekeringen voor aansprakelijkheid, opstal en inboedel vaak als een pakketverzekering afnemen. Het voordeel daarvan is dat de verzekeringen goed op elkaar aansluiten, waardoor er geen gaten in de dekking vallen. En dat je bij een complexere schade met één en dezelfde verzekeraar hebt te maken.

Lees verder op levenwonen.nl

Ik help je graag bij je keuze

Sommige risico's kun je maar beter afdekken met een verzekering, andere kun je misschien zelf dragen. Als verzekeringsexpert help ik je graag bij het maken van die afweging, zodat jij de beste keuze voor jouw situatie kunt maken. Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt over jouw verzekeringen. Dennis Muller,