illustratie

Nieuw pensioenstelsel: wat verandert er en wanneer?

  • Financiële toekomst
  • inkomen
  • pensioen
Leestijd: 1 min.

Vrijdag 1 september 2023

De regels rondom pensioenen gaan veranderen. De nieuwe pensioenwet is sinds 1 juli van kracht. Wat betekent dit voor jouw pensioen en wanneer gaan de veranderingen in?

Om met dat laatste te beginnen: onderdelen van de wet worden stap voor stap ingevoerd. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om aan alle nieuwe regels te voldoen.

Persoonlijk potje

De grootste verandering van het nieuwe pensioenstelsel is dat iedereen straks een eigen pensioenspaarpot heeft. Als je aangesloten bent bij een pensioenfonds, storten jij en je werkgever daar de premies in. Het pensioenfonds belegt jouw geld en je bepaalt zelf hoeveel risico je wilt lopen. Afhankelijk van het rendement op die belegging kan de pensioenuitkering variƫren. De inleg in de pensioenpot staat dus vast, de hoogte van de uitkeringen niet.

Bedrag ineens op pensioendatum

Nieuw is de mogelijkheid om een deel van je opgebouwde pensioenkapitaal ineens te laten uitkeren als je met pensioen gaat. Dat zou vanaf volgend jaar juli mogelijk moeten zijn, maar die datum kan nog veranderen.

Dat bedrag ineens mag maximaal 10% van jouw persoonlijke pensioenspaarpot zijn. Met dat geld kun je bijvoorbeeld een mooie reis maken of iets bijzonders aan je (klein)kinderen geven. Maar je kunt er ook je huis mee verduurzamen of (een deel van) je hypotheek mee aflossen. Daar ben je helemaal vrij in.

Wel moet je ook de nadelen afwegen. Zo gaan je maandelijkse pensioenuitkeringen erdoor omlaag: je haalt immers al een deel uit de pensioenpot. En het kan zijn dat je in het jaar van die grote uitkering meer belasting moet betalen en misschien ook je recht op eventuele toeslagen verliest.

Lees verder op levenwonen.nl

Meer informatie

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel of wil je meer weten over bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een pensioenuitkering ineens, of over extra te sparen voor je pensioen? Neem dan gerust even contact met mij op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag bij alle vragen over financiële zaken. Fokkien de Groot,